Melkers Chark AB | Kundkontakt: 023-77 79 00 | info@melkers.se |  Läs mer under Kontakt

Falukorvsgryta Á la Victoria

(Serverad vid kronprinsessans invigning av Världsarvshuset 3 maj 2005).

Ingredienser

 
500 g Melkers Falukorv original
800 g skalade rotsaker, t.ex. potatis, morötter, rotselleri, palsternackor
1 knippe färsk vårlök eller 1 dm purjolök
7 dl hönsbuljong
2 msk grov osötad senap
2 lagerblad
2 msk färsk timjan, alt. torkad
salt & peppar

Gör så här 

 

  1. Skär de skalade rotsakerna i 2-3 cm stora och 1 cm tjocka bitar

  2. Dela falukorven i 3-4 cm tjocka skivor, klyfta sedan skivorna i 4 st bitar.

  3. Koka upp buljongen och tillsätt kryddor och grov senap.

  4. Tillsätt rotsakerna och låt dem koka tills de börjar kännas mjuka (ca 10-15 minuter).

  5. Bryn falukorven hastigt. Tillsätt korven och den skivade vårlöken och låt dem koka med rotsakerna i ca 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  6. Servera grytan med färskt bröd och garnera med färska örter.

Gulasch på falukorv

Ingredienser

 

700 g Melkers Falukorv från Falun skuren i ½ cm tjocka stavar

 

Gulaschsås

2 ½ medelstor finhackad gul lök

1 ½ msk paprikapulver

3 msk tomatpuré

2 msk matolja

6 dl höns-, kött- eller grönsaksbuljong

Ev salt och några varv vitpeppar från kvarn

 

Kryddning

2 vitlöksklyftor finhackat

1 tsk mejram finhackat

1 tsk hel kummin finhackat

Citronrasp från hel citron (bara det gula)

2 msk creme fraiche

 

Gör så här

 

1. Fräs den finhackade löken i matolja på svag värme utan att den tar färg och tills den är genomskinlig.

2. Tillsätt paprikapulver, tomatpuré och kryddblandningen. Fräs några sekunder och tillsätt buljongen. Låt koka under lock i 15 minuter till en simmig sås. Smaka av och tillsätt eventuellt salt och peppar.

3. Tillsätt falukorven skuren i stavar.

4. Häll på lite uppvispad creme fraiche över varje portion, servera gulaschen med exempelvis gröna ärtor eller någon pasta.

Currystuvad korv med rostad lök och stekt blomkål

Ingredienser

 

800 g Melkers Fäbodfalukorv

1 hönsbuljongtärning

4 dl creme fraiche

2 gula medelstora lökar

 1 röd paprika

2 msk madras curry

1 msk sambal olek

4 msk rostad lök

1 medelstort blomkålshuvud hårt knutet

2 vitlöksklyftor

2 tsk garam masala

150 g smör

 

Gör så här

 

1. Skär korven i stavar, bryn i smör.

2. Strimla löken och paprikan, fräs i smör och pudra över curryn, häll på 1 dl vatten och smula i buljongtärningen. Lät det hela koka upp och lägg i creme fraiche och sambal olek. Lägg i den stekta korven. Blanda försiktigt.

3. Plocka blomkålen i små buketter, finhacka löken.

4. Smält smör i en stekpanna och häll i garam masala så att kryddan får rosta något. Lägg i blomkål och vitlök, låt steka vidare på svagare värme tills färdigt. Blomkålen ska ha rejält tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar, servera till korven och ha rostad lök på toppen. Servera gärna ris till.

Wokad falukorv med chilisås

Ingredienser

 

600 g Melkers Falukorv original

2 vitlöksklyftor

1 bit färsk ingefära

1 rödlök

1 gul och 1 röd paprika

Ev 1 knippe salladslök

½ dl olja

1 msk japansk soja

3 msk chilisås

Ev 2 msk sesamfrön

2 dl jasminris

 

Gör så här

 

1. Skär falukorven i 5 cm stavar.

2. Putsa och ansa grönsakerna. Halvera och skiva löken på längden samt skär paprikan i lika stora stavar. Strimla ingefäran tunt.

3. Häll oljan i varm wokpanna eller en vid stekpanna. Hacka vitlöken och lägg den i den heta oljan någon minut, sila sedan bort vitlöken och häll tillbaka oljan i stekpannan.

4. Tillsätt grönsakerna och ingefäran, låt fräsa några minuter. När alla grönsaker mjuknat något, lägg i korvstrimlorna och skaka om.

5. Droppa i lite soja och smaka av med chilisåsen

6. Strö rostade sesamfrön över. Servera med nykokt ris.

Falukorv fylld med västerbottenostkräm, serveras med vitlöksdoftande persiljebuljong samt sallad på nicéoliver och tomater

Ingredienser

 

1,6 kg Melkers Falukorv från Falun

 

Västerbottenkräm

60 g riven västerbottenost

1 dl grädde

1 äggula

 

Persiljebuljong

4 dl hönsbuljong

1 dl grovt hackad persilja

1 vitlöksklyfta

80 g smör

 

Tomat och olivsallad

16 kvisttomater ”cocktail” storlek

8 urkärnade svarta nicéoliver

1 schalottenlök

2 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

 

Potatismos

15 medelstora mandelpotatisar

50 g smör

1 dl grädde

Salt och peppar

 

Gör så här

 

1. Tvätta potatisen med skalet kvar. Koka mjukt och försiktigt och låt svalna något innan den skalas.

2. Stansa ut åtta torn av falukorven, ungefär fem centimeter i diameter och gröp ur med ett håljärn eller mindre stans. (Det som blir över kan användas till pytt i panna).

3. Koka upp grädde och lägg i osten, kör i matberedare till slät kram, rör ner en äggula och smaka av med salt och peppar.

4. Koka ner buljongen tills 2 dl återstår, tillsätt skuren persilja och pressa ner vitlöken. Låt koka i en minut och kör i matberedare eller mixerstav tills buljongen är helt grön och slät. Vispa ner kallt smör och smaka av med salt och peppar.

5. Halvera tomaterna och skär oliver och schalottenlök i tunna skivor. Blanda med olja och vinäger, smaka av med salt och peppar.

6. Häll ostkrämen i urgröpningarna på falukorven och ställ i ugn 175 grader i 12 minuter.

7. Krossa potatisarna och rör med visp, tillsätt grädde och smör. Moset ska vara grövre än normalt med tydliga bitar av potatis kvar.

8. Arrangera som på bilden.

Träkolsgrillad Falukorv original varvad med potatis och valnötsgalettter på en sallad av ruccula och spenat samt selleripuré

Ingredienser

 

4 st 1 centimeter tjocka skivor Melkers Falukorv original per person

3 stora potatisar

1 tsk majsena

2 dl skirat smör

5 msk hackade valnötter

1 medelstor rotselleri

3 msk smör

1 krm cajenn

1 kruka ruccolasallad

½ liter luftigt packad färsk spenat

2 msk olivolja

Bladpersilja till garnering

Salt och peppar

 

Gör så här

 

1. Riv potatisarna fint och blanda med valnötter, skirat smör och bind ihop smeten med majsena, smaka av med salt och peppar.

2. Stek tunna biffar av falukorvsskivornas storlek i het panna tills de är krispiga och gyllena.

3. Skär selleri i sockerbitsstora bitar och ångkoka mjuka. Mixa med smör, salt och cajenn till slät puré.

4. grilla falukorvsskivorna (saknas grill använd grillpanna) så att skivorna får ett fint mönster.

5. Skölj och torka salladen och spenaten, lägg i bunke och vänd runt med olivolja salt och peppar, lägg upp som en liten platt hög i mitten på varje tallrik. Varva korv och galetter till ett litet torn (falukorv i botten och på toppen). Servera selleripurén som tre ”ägg” på varje tallrik, garnera med bladpersilja.

Grillad Falukorv från Falun med sås bouis boudrin och rostad mandelpotatis

Ingredienser

 

600 g Melkers Falukorv från Falun

2 dl ketchup

1 dl dijonsenap

1 dl fin olivolja

3 tomater

1 knippe dragon

1 knippe körvel

Några droppar tabasco

Några droppar worshestersås

Några droppar citronsaft

Salt och svartpeppar

400 g mandelpotatis

2 klyftor vitlök

1 dl matolja

 

Gör så här

 

1. Skär 1 bit falukorv per portion (ca 150g st). Pensla på lite matolja och grilla sedan i het grillpanna på båda sidor så att korvskivorna får ett vackert grillmönster. Baka korven i ugn 10-12 minuter i 160 grader.

2. Sås bouis boudrin: Vispa ihop ketchup, dijonsenap och olivolja, smaksätt med ytterst finskurna örter, dvs dragon och körvel (obs! spara några vackra kvistar till garnering) samt tabascon, worshester och citronsaft. Flå och kärna ur tomaterna, tärna tomatköttet i fina tärningar, vänd ner i såsen och smaka av med salt och svartpeppar (från kvarn).

3. Rosta hela mandelpotatisar med matolja och krossad vitlök i het ugn 30-40 minuter. Salta och peppra.

4. Servera den grillade korven på stora heta tallrikar, rikligt med god sås och servera med den rostade mandelpotatisen och en god sallad exempelvis caesarsallad.

Pot au feu på falukorv med pepparrot och kummin kräm

Ingredienser

 

3-4 skivor sidfläsk skuret i bitar

½ kvist färsk rosmarin

4 färska lagerblad

2 normalstora schalottenlökar i grova skivor

2 klyftor fint hackad vitlök

2 liter hönsbuljong

4 minifänkol

12 minimorötter från knippe (eller tournerade ur större)

1 palsternacka skuren i stavar

3 jordärtskockor i klyftor

600 g sparrispotatis i 2 cm grova skivor med skal

8 sticklökar i 4 cm bitar

600 g Melkers Falukorv original skuren i kvartsskivor

Äppel- och honungscidervinäger

Salt och nymald vitpeppar

 

Krämen

200 g créme fraiche

1 msk riven pepparrot

2 krm grovt hackad kummin

Gräslök till dekoration

 

Gör så här

 

1. Fräs schalottenlök, sidfläsk, vitlök, lagerblad och rosmarin i lite skirat smör. Slå på honungsbuljongen. Låt koka upp.

2. Lägg i den skurna, råa, potatisen och när potatisen är halvklar tillsätts de övriga grönsakerna utom sticklök. Sjud på svag värme tills grönsakerna är färdiga. Smaka av med salt och peppar samt med äppel- och honungscidervinäger.

3. Lägg i falukorven och sticklöken, värm försiktigt tills genomhett.

4. Vispa créme fraiche tills den blir fast, smaka av med kummin, pepparrot och salt.

5. Lägg upp pot au feun i djupa varma tallrikar. Forma ett litet ägg av krämen och dekorera med långa gräslöksstrån.

Falukorv och ostsallad

Ingredienser

 

500 g kokt Melkers Fäbodfalukorv

300 g ost – emmentaler, gruyére eller västerbottenost

2 delikatessgurkor

2 stänger blekselleri

2 röda paprikor

Små gröna salladsblad att dekorera med

 

Dressing

2 msk rödvinsvinäger

6 msk matolja

2 tsk senap

2 msk finhackad gul lök

1 krm salt

Några varv vitpeppar från kvarn

 

Gör så här

 

1. Skär osten i tunna skivor, skär sedan varje skiva i kvadrater eller rektanglar (cirka 2 cm sida). Skär även falukorven i mycket tunna skivor och sedan i fyra delar på diagonalen. Skär gurka, bladselleri och paprika i tunna skivor.

2. Blanda alla ingredienser till dressingen och blanda med ost, korv och grönsaker.

3. Garnera med små salladsblad runt om.

Grillad Fäbodfalukorv med rotfruksbéarnaise, ugnsbackade tomater och rostad mandelpotatis

Ingredienser

 

500 g Melkers Fäbodfalukorv

2 dl morötter skuret i centimeterstora kuber

2 dl palsternacka skuret i centimeterstora kuber

1 dl rotselleri skuret i centimeterstora kuber

1 schalottenlök

35 dl vatten + 2 msk vitvinsvinäger + 1 buljongtärning

100 g smör

Färsk dragon och persilja

12 mandelpotatisar, tvättade oskalade

4 tomater

 

Gör så här

 

1. Dela de tvättade mandelpotatisarna på längden, salta och peppra och häll lite olivolja över. Dela tomaterna, salt och lägg tillsammans med potatisarna i en smord långpanna. Ställ i ugn 225 grader i 25 minuter.

2. Finhacka löken och koka tillsammans med rotfrukterna i hönsbuljong i 20 minuter. Lyft ur rotsakerna med hålslev och kör i matberedare till puré. Vispa i smöret tillsätt örterna, salta och peppra.

3. Skär falukorven i 5 cm tjocka skivor. Grilla två minuter på var sida.

4. Arrangera som på bilden.

Brynt vitkålssoppa med falukorv och västerbottenpaj

Ingredienser

 

300 g Melkers Falukorv från Falun

1 litet vitkålshuvud

1 medelstor gul lök

1 msk smör

1 tsk socker

1 tsk hel kummin

1 ½ liter kycklingbuljong (tärning)

Salt och peppar

 

Pajdeg

3 dl vetemjöl

½ dl vetemjöl

100 g smör

2 krm salt

1 ägg

2-3 msk iskallt vatten

 

Fyllning

250 g riven västerbottenost

2 dl vispgrädde

4 äggulor

Salt och peppar

 

Gör så här

 

1. Gör pajdegen genom att hacka ihop smör med mjöl. Tillsätt iskallt vatten och arbeta till en smidig deg. Låt vila kallt i minst en timme. Kavla ut degen och klä en pajform. Stöd kanterna på formen med aluminiumfolie och förgrädda pajskalet i ugn 200 grader nedersta falsen i 10-15 minuter.

2. Skär kål och lök i småbitar (cirka en centimeter). Bryn sakta i smör tills de blivit gyllenbruna.

3. Strö över socker och kummin. Slå på kycklingbuljongen och låt koka i 45 minuter (späd eventuellt med mer buljong för att ersätta det som kokar bort).

4. Smält västerbottenosten med grädden i en tjockbottnad kastrull. Vispa i äggulorna en i sänder, smaka av med salt och peppar. Fyll pajskalet med osten och grädda i ugn 200 grader 20 minuter eller tills fyllningen fått vacker färg och stelnat.

5. Fem minuter innan soppan är färdig skärs falukorven ned i bitar. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera soppan rykande het tillsammans med västerbottenpaj.

Falukorv med grönsaksragu, tomatsås och riven pepparrot

Ingredienser

 

400 g Melkers Falukorv original

4 skalade potatisar

2 stora morötter

1 stor palsternacka

1 selleri (200g)

30 cm medelgrov purjolök

1 gul lök

1 liter hönsbuljong (tärning) till grönsakskoket

 

Till tomatsåsen

½ liter tärnade och brynta rotsaker

½ kg mogna tomater

1 vitlöksklyfta

1 tsk strösocker

½ liter hönsbuljong (tärning)

Några kvistar timjan

 

Till smak och dekoration

1 bit pepparrot

Bladpersilja

 

Gör så här

 

1. Skär rotsakerna i sockerbitsstora bitar. Lägg undan ungefär en halv liter blandade rotsaker till såsen.

2. Koka rotsakerna med pepparrot i hönsbuljong, de ska ha ett litet tuggmotstånd.

3. Bryn resten av rotsakerna (1/2 liter) i smör tillsammans med vitlöken och sönderskurna tomater samt timjankvistar. Slå på ½ liter hönsbuljong och låt koka i 20 minuter. Mixa i matberedare, sila och håll varm.

4. Skär falukorven i stavar och bryn i smör.

5. Sila de kokta rotsakerna och lägg i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.

6. Lägg upp rotsaker och tomatsås och sedan falukorvsstavarna. Riv till sist lite pepparrot över och dekorera med skuren bladpersilja.

Parmesangratinerad Fäbodfalukorv med grönsakspotatispuré

Ingredienser

 

800 g Melkers Fäbodfalukorv

 

Parmesangratinering

200 g smör

100 g parmesan

100 g ströbröd

 

Grönsakspotatispuré

500 g mandelpotatis

250 g smör

2 dl grädde

2 morötter

200 g broccoli

1 medelstor purjolök

3 vitlökar

Olivolja

 

Grön sås

2 krukor basilika

1 buljongtärning

1 knippe bladpersilja

 

Gör så här

1. Förbered parmesangratineringen genom att mixa alla ingredienser, kyl blandningen och hyvla parmesanmassan med osthyvel över fint skurna falukorvsskivor. Gratinera i ugn 250 grader tills de får en gyllene och vacker färg.

2. Koka mandelpotatisen. Pressa och rör i grädde och smör till en fin puré.

3. Skär alla grönsaker i mindre jämnstora bitar, doppa ner i kokande vatten och när vattnet åter kokar, sila från och fräs sedan grönsakerna i olivolja någon minut. Blanda ner i moset. Salta och peppra.

4. Koka upp 1 dl vatten och lös buljongtärningen, plocka bladen från basilikan och persiljan, spara några blad till garnering. Mixa sedan bladen och buljongen i en matberedare. Klicka i 100 g smör och smala av med salt och peppar, servera som sås till korven och purén.

Bräckt parmalindad falukorvsstav med balsamicomarinerade rotfrukter samt friterad purjolök

Ingredienser

 

500 g Melkers Falukorv från Falun

12 skivor parmaskinka

6 stora potatisar

2 stora morötter

½ dl god balsamicovinäger

2 msk olivolja

1 stor purjolök

1 dl hackad persilja

Smör till stekning

1 liter olja till fritering

Salt och peppar

 

Gör så här

 

1. Skiva potatis och morötter i fyra mm tjocka slantar, råstek i smör. Blanda de råstekta rotfrukterna med balsamicovinäger, peppar samt olivolja. Marinera minst en timme gärna längre.

2. Skär purjolöken julienne och fritera. Rör så att purjobitarna delar sig ordentligt. Fritera gyllene, lägg på duk så att purjon får rinna av. Salta lätt.

3. Låt rotsakerna rinna av och värm i ugn.

4.  Skär falukorven i stavar (1 ½ cm tjocka – 8 cm långa) och linda in i parmaskinka var för sig. Bräck i het panna med lite olivolja.

5. Lägg rotsakerna på tallrik, falukorvsstavarna omlott ovanpå. Toppa med friterad purjolök och garnera med rikligt hackad persilja.

Grillad Fäbodfalukorv med burgundiska grönsaker samt mandelpotatispuré med timjan

Ingredienser

 

600 g Melkers Fäbodfalukorv

2 medelstora morötter

20 st smålök 100 g små champinjoner

4 skivade bacon

2 msk smör

1 tsk socker

1 knippe persilja

2 dl rödvin

2 dl kalvsky

2 schalottenlök

1 kvist timjan

1 lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

1 klyfta vitlök

 

Gör så här

 

1. Skär 1 bit falukorv per portion (ca 150 g st). Pensla på lite matolja och grilla sedan i het grillpanna på båda sidor så att korvskivorna får ett vackert grillmönster. Baka korven i ugn 10-12 minuter i 160 grader.

2. Ansa och skär morötterna i vackra ”sockerbitsstora” bitar. Stek i en msk smör på medelsvag värme i 4-5 minuter. Tillsätt smålöken och champinjonerna, smaka av med salt, peppar och lite socker. Ställ grönsakerna i ugnen 6-7 minuter i 160 grader.

3. Rödvinssås: stek finhackad schalottenlök och vitlök med 1 kvist timjan, hel vitpeppar samt lagerblad i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt rödvin, koka ihop tills hälften återstår, tillsätt därefter kalvsky och låt koka ihop ytterligare. Runda av med en klick smör, salt och peppar, sila såsen och håll varm till servering.

4. Fördela de glaserade grönsakerna på tallriken, lägg på grillad falukorv, slå rödvinssås runt och garnera med fint strimlad bladpersilja och en skiva knaperstekt bacon.

5. Servera med gott potatismos helst gjort på mandelpotatis och smaksatt med färsk timjan.

Ugnsbakad Fäbodfalukorv med tomat och prästost samt persiljestuvade morötter

Ingredienser

 

Ugnsbakade falukorven

520 g Melkers fäbodfalukorv

4 msk Dijonsenap

4 skalade tomater

70 g prästost

 

Persiljestuvade morötter

300 g morätter i stavar

1 msk smör

2 msk vetemjöl

1 ½ dl mjölk

1 dl grädde

1 tsk salt

Nymalen svartpeppar

2 msk finhackad persilja

 

Gravyr

Vattenkrasse

 

Gör så här

 

1. Skär av ändarna på falukorven och dela resten i fyra bitar.

2. Skär två snitt nästan ända ner tvärsöver falukorvsbitarna. Bred ett tunt lager senap i snitten.

3. Skär tomaterna i fyra klyftor. Tag ur tomatköttet. Lägg två tomatfiléer i varje snitt.

4. Skär prästosten i åtta bitar. Lägg en bit i varje skåra.

5. Placera falukorven på ett ugnssäkert fat och grädda i 150 grader tills osten fått e gyllenbrun färg.

6. Koka vatten och sänk ner morotsstavarna tills de mjuknar.

7. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och tillsätt mjölk och grädde under vispning. Låt sjuda i tio minuter, smaka av med salt och peppar.

8. Tillsätt persiljan.

9. Fördela de stuvade morötterna på fyra tallrikar. Lägg den ugnsbakade falukorven på morötterna, garnera med vattenkrasse.

Korvstroganoff med saltgurka och kokt potatis

Ingredienser

 

400 g Melkers Falukorv original

12 klyftor saltgurka

3 skalade tomater

1 rödlök

1 msk smör

1 msk vetemjöl

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 ½ msk tomatpuré

Salt

Nymalen vitpeppar

600 g tournerad potatis

Vattenkrasse till dekoration

 

Gör så här

 

1. Skär falukorven i två centimeters klyftor och bryn bitarna.

2. Koka potatisen i lättsaltat vatten.

3. Smält smöret, tillsätt vetemjölet, tomatpuré, grädde och mjölk allt under omröring. Låt sjuda i tio minuter.

4. Skala rödlöken och dela den på mitten. Skär av ändarna och tag ur den inre delen och skär allt i smala klyftor, så kallade båtar.

5. Lägg den brynta falukorven i redningen tillsammans med saltgurkan och låt det hela bli genomvarmt.

6. Skär under tiden tomaterna i fyra klyftor och ta ur kärnorna. Skär bort tomatskinnet och använd tomatköttet från ”filéerna” som dekoration när anrättningen lägg upp på tallriken.

7. Lägg den kokta skurna potatisen på mitten av tallriken. Fördela stroganoffen på potatisen och garnera med vattenkrasse och tomatkött.

Halstrad Falukorv original med pepparrotspuré, bacon och senapscréme fraiche

Ingredienser

 

500 g Melkers Falukorv original

1 paket bacon

½ kg potatis

2 dl mjölk

50 g smör

2 msk färskriven pepparrot

2 dl créme fraiche

2 msk grovkornig fransk senap

 

Gör så här

 

1. Koka upp mjölk och smör- Lägg i den rivna pepparroten. Ta av kastullen och låt det hela stå och dra i 20 minuter, sila sedan från pepparroten.

2. Skala och koka potatisen under tiden. Pressa och tillsätt pepparrotsmjölken, salta och peppra.

3. Dela baconpaketet på mitten. Skär baconskivorna i tunna strimlor på längden, stek på medelstark värme utan fett.

4. Visp créme fraiche hårt och tillsätt senap, salt och peppar.

5. Skär falukorven i centimetertjocka skivor. Halstra korven snabbt och på hög värme i stekpanna.

6. Arrangera som på bilden

Varm eller kall carpaccio på falukorv med kronärtskocksbottnar och plommontomater

Ingredienser

 

Ca 400 g Melkers Falukorv original

4 plommontomater

6 kokta kronärtskocksbottnar

½ dl rostade pinjenötter

1 dl olivolja

2-3 msk balsamvinäger

Cocktailkapris

1 kruka basilika

1 medelstor finhackad rödlök

2 dl rödvin

Färsk parmesan att hyvla över

 

Gör så här

 

1. Fräs den finhackade rödlöken i lite matolja och låt den ej ta färg. Slå på rödvin och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt hälften av basilikan finhackad i marinaden.

2. Skär falukorven i mycket tunna skivor och lägg upp vackert på 4 tallrikar. Det är lättare om falukorven först fryses något.

3. Lägg på tunna skivor av tomaterna. Klyfta kronärtskocksbottnarna och lägg på korven, slå på marinaden.

4. Gratinera eventuellt i ugn så att osten smälter något eller ät korven naturell.

6. Garnera med basilikablad och cocktailkapris före servering. Ät gärna med färskt bröd.

Falukorv på kavring med senapscreme fraiche

Ingredienser

 

400 g Melkers Falukorv original i skivor 8-12 skivor

4 skivor kavring

1 rödlök i skivor

4-8 skivor bacon

4-6 kalla fasta potatisar

1 dl creme fraiche

2 msk grov fransk senap

1 äpple i fina klyftor

Saltgurka

Salt och peppar

 

Gör så här

 

1. Blanda creme fraiche med fransk senap, smaka av med salt och peppar.

2. Skiva rödlöken tunt, klyfta äpplen i 3-4 mm tjocka skivor, skiva potatis tunt.

3. Smöra kavringsskivorna och lägg på potatis. Stek falukorvsskivorna och bacon skivorna gyllenbruna och stek snabbt äppelklyftorna. Lägg korven på potatisen samt äppelklyftor. Skeda över senaps- creme fraiche.

4. Före serveringen toppas korvarna med skivad rödlök och sist bacon. Servera med saltgurka och sallad.

Vitlök och persiljegratinerad Fäbodfalukorv med rotfrukter och blomkålscreme

Ingredienser

 

8 st 3 cm tjocka Melkers Fäbodfalukorvsstubbar

2 krukor persilja

1 klyfta vitlök

4 skivor vitt formbröd utan kanter (finrivet på rivjärn)

25 g rumstempererat smör

1 äggula

Rotfrukter i ca 2 cm bitar t.ex rödbeta, morot, potatis och persiljerot

2 msk olivolja till rostning

1 litet blomkålshuvud

3 dl grädde

Salt och peppar

 

Gör så här

 

1. Plocka av persiljekronorna och sänk hastigt ner dem i kokande vatten i 7 sek, kyl ned i kallt vatten. Krama ur all vätska så att persiljan blir helt torr. Finhacka.

2. Blanda persiljan, vitlöken, äggulan, smöret och det rivna formbrödet till en fast smet, smaka av med salt och peppar. Bred ett ca 3-5 mm tjockt lager på alla falukorvsstubbarna.

3. Vänd runt rotfrukterna i olivolja, salt och peppar. Baka i 185 graders ugnsvärme i ca 40 minuter, tänk på att rödbeta och morot tar lite längre tid.

4. Skär bort blomkålskronorna från stammen och lägg i kastrull, häll på grädden så att det täcker, koka mjukt och mixa till slät kräm med mixer eller matberedare, smaka av med salt och peppar.

5. När 10 minuter återstår på rotfrukterna, ställ om ugnen på grill och ställ in falukorven i ca 10 minuter.

6. Arrangera falukorv och rotfrukter på en tallrik, klicka ut blomkålscremen vackert kring falukorven och rotfrukterna.

Fäbodfalukorvsmacka med äppeldijonäs och stekt ägg

Ingredienser

 

4 stekta skivor Melkers Fäbodfalukorv

1 skiva grovt bröd

3-4 blad plocksallad

1 saltgurka

1 tomat i skivor

1 liten rödlök skuren i ringar

1 ägg

1 msk smör

 

Äppeldijonäs

2 msk majonnäs

1-2 tsk Dijonsenap

1 grönt äpple skalat och skuret i 1 cm tärningar

 

Gör så här

1. Blanda majonnäs, dijonsenap och äppeltärningar.

2. Stek brödet gyllenbrunt i en liten klick smör, torka ur pannan med lite papper stek därefter falukorven.

3. Arrangera mackan på en tallrik, börja med brödet tag därefter sallad, tomat och saltgurka. Lägg på falukorvsskivorna och klicka på dijonäsen. Toppa med det stekta ägget och garnera med rödlöksringarna.

Falukorv i buljong med rotfrukter

Ingredienser

 

600 g Melkers Falukorv original

1 gul lök

1 morot

1 palsternacka

1 bit kålrot

1 purjolök

4-6 potatisar

0,8-1 liter god köttbuljong

Hackad persilja

1 bit pepparrot

1-2 dl creme fraiche

 

Gör så här

 

1. Skär falukorven i 2 cm tärningar. Skala och putsa rotfrukterna. Skiva lök och purjo och skär resten i ca 1 cm tärningar. Koka först upp potatistärningarna i lite vatten och häll sedan av dem i en sil.

2. Lägg de andra grönsakerna i en kastrull, häll på buljongen och låt koka i 8-10 minuter. Lägg i potatis och koka ytterligare 5 minuter.

3. Lägg till sist i korven och låt det få ett uppkok. Skumma om det behövs. Smaka av kryddningen.

4. Skala och riv pepparroten och blanda med creme fraiche.

5. Servera i varma djupa tallrikar med en klick pepparrotsgrädde på toppen och rikligt med hackad persilja.

Olivstekt Falukorv original med majsstuvade makaroner och marinerade örter

Ingredienser

 

500 g Melkers Falukorv original

6 dl gammeldags idealmakaroner

300 g majskorn (liten burk)

100 g purjolök

1 knippe gräslök

100 g parmesanost

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

50 g smör

 

Olivglasyr

1 dl olivolja

300 g svarta urkärnade oliver

1 vitlöksklyfta

3 rökta chillifrukter (chipotle)

½ dl socker

1 dl balsamvinäger

 

Marinerade örter

5 dl plockade, blandade örter, bladpersilja, dragon, basilika

1 msk olivolja

Salt och peppar

 

Gör så här

 

1. Koka makaroner i lättsaltat vatten i sju minuter, makaronerna ska ha tuggmotstånd och får inte bli kletiga. Spola makaronerna kallt i durkslag.

2. Skölj majskornen och rosta ¾ delar av dem i en ugnsfast form 200 grader i 15 minuter. Häll över i en kastrull och tillsätt grädden, mjölken och låt koka samman i 10 minuter. Rör väl. Mixa till en slät kräm med stavmixer eller i en matberedare, sila och ställ åt sidan.

3. Skölj purjolöken noga och skiva i ½ centimeters bitar, skär gränslöken fint och riv parmesanosten på finaste sidan av ett rivjärn. Mixa oliverna i en matberedare med olivoljan till en pasta.

4. Smält sockret försiktigt i en tjockbottnad kastrull, tillsättvinägern när sockret fått lite färg. Rör ner pressat vitlök, olivpasta och de rökta chilifrukterna, koka ihop glasyren någon minut, smaka av med salt.

5. Skiva falukorven och stek i smör så att den får finfärg på båda sidor och lägg upp skivorna på plåt. Pensla på olivglasyr och baka försiktigt i ugn 175 grader i fem minuter.

6. Värm majskrämen i en vid kastrull. Häll i makaronerna, resterande majskorn, purjolöken och den rivna parmesanen. Koka ihop till stuvning och smaka av med salt och peppar, Vänd i den fint skurna gräslöken.

7. Plocka örterna och blanda dem i en bunke med olja, salt och peppar.

8. Arrangera korven i torn, så stuvmarineringen runt om och dekorera med de marinerade örterna på toppen. Slå gärna lite glasyr runt om anrättningen.

Borstj med Fäbodfalukorv, rökt sidfläsk och kapriscreme

Ingredienser

 

500 g Melkers Fäbodfalukorv

150 g rökt sidfläsk

1 liter kycklingbuljong

1 rödlök

1 persiljerot

1 morot

150 g vitkål

100 g purjolök

8-10 medelstora rödbetor

1 msk tomatpuré

½ dl citronsaft

1 dl olivolja

1 lagerblad

Socker, salt, peppar

 

Kapriscreme

100 g kapris

1 vitlöksklyfta

3 dl creme fraiche

 

Gör så här

 

1. Skala lök, persiljerot, morot och rödbetor. Ta bort rotstocken från vitkålen och skär rot- och grönsaker samt det rökta sidfläsket i centimeterstora tärningar. Skär falukorven i något större tärningar.

2. Fräs rot- och grönsaker samt sidfläsk i olivolja. Tillsätt lagerbladet och tomatpurén och låt fräsa ytterligare. Håll på kycklingbuljongen och koka sakta i 45 minuter. Mot slutet av kokningen tillsätts falukorven. Grytan dras av plattan och få stå i minst fem minuter. Smaka av med socker, salt, peppar och citronsaft.

3. Blanda kapris med creme fraiche och pressad vitlök, salt och peppar.

4. Servera soppan i varma djupa tallrikar. Forma ett ägg av kapriscremen och lägg i.

Geng Keuw Whan Falukorv thailändsk grön curry på strimlad falukorv

Ingredienser

 

500 g Melkers Falukorv original i ½ cm tjocka strimlor

1 medelstor squash i ½ cm tjocka strimlor

1 dl gröna ärtor

4 dl kokosmjölk (från burk)

2-6 röd och thailändsk chili

1 tsk currypasta (grön)

8 limeblad

10-15 blad färsk basilika

½ dl nam pla (thailändsk fisksås)

3 msk socker

3 msk matolja

 

Gör så här

 

1. Fräs currypastan i het olja, tillsätt mycket fint hackad chili (var försiktig, detta är mycket starkt, tvätta händerna!) Lägg i den strimlade falukorven, rör hela tiden i den heta grytan, tillsätt limebladen. Låt fräsa ytterligare en stund.

2. Häll över kokosmjölken, lägg i squash och låt småkoka under omröring till det hela får en simmig konsistens.

3. Smaka av med fisksåsen och socker. Slå i ärtor och basilikan, servera rykande hett med jasminris.

Inbakad Fäbodfalukorv

Ingredienser

 

600 g Melkers Fäbodfalukorv som delas på längden

 

Duxellemassa

1 medelstor gul lök

15 – 20 champinjoner

10 skivor rökt skinka

4 msk tomatpuré

1 knippe fint hackad persilja

 

Amerikansk pajdeg

3 dl vetemjöl + ½ dl till utbakningen

200 g smör

3 msk iskallt vatten

1 tsk salt

 

Rödvinssås

2 msk fint hackad schalottenlök

2 msk smör

2 dl rödvin

2 dl mörk kalvbuljong (ev från tärning eller koncentrerat från flaska)

2 msk tomatpuré

1 tsk socker

 

Gör så här

 

1. Blanda mjöl, salt och smör samt vatten till pajdegen, arbeta snabbt och gärna i den kalla delen av köken. Låt degen vila kallt i minst en timme.

2. Hacka lök, skinka och champinjoner mycket fint. Stek i het panna med lite smör, tillsätt tomatpuré och stek blandningen vidare tills den får en brunaktig färg, låt svalna.

3. Kavla ut degen ½ cm tjock och tillräckligt stort för att omsluta falukorv med duxellemassa.

4. Bred ut duxellemassan på den utkavlade degen i ett jämt lager. Lägg på falukorven och rulla ihop till ett paket, lägg degskarven underst. Dekorera gärna med utskurna blad i deg. Tillslut ändarna med en gaffel och lite uppvispat ägg.

5. Pensla falukorvspaketet med ett uppvispat ägg och ställ i ugn 175 grader 30-40 minuter eller tills degen fått en vacker guldbrun yta. Servera uppskuren med sås och eventuellt sallad och ruccola.

 

Rödvinssås

1. Bryn löken och tillsätt tomatpurén. Det hela ska få en mycket mörk färg, men inte vara bränt. Tillsätt socker och rödvin, koka ner till hälften.

2. Tillsätt kalvbuljong, låt koka upp.

3. Sila såsen genom finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrull och koka ytterligare cirka fem minuter.

4. Tillsätt kallt smör klickvis och under vispning tills såsen blir simmig.

Falukorv med äpplen och lök

Ingredienser

 

700 g Melkers Falukorv original

2 gröna äpplen

1 gul lök

Kruspersilja

3 msk balsamvinäger

1 dl olivolja

Salt och peppar

400 g mandelpotatis

Salt, vitpeppar, muskot

 

Gör så här

 

1. Koka potatisen mosig i vatten och salt, blanda med olivolja och lite av potatisvattnet, salt, peppar och nyriven muskot.

2. Skär korven i små ”stubbar” och grilla i teflonpanna, fräs sedan lök och äpplen i lite smör och bränn ur pannan med balsamvinäger. Lägg i hackad persilja. Krydda med grovmalen vitpeppar.

3. Lägg moset, som är kryddigt och fluffigt, i tre fina ägg, gör en bädd av äpplen och lök och ställ tre fint grillade falukorvsbitar uppå, håll över lite av den varma dressingen som bildats i pannan.

Faluini med färskost och parmesan samt tomat och sardell

Ingredienser

 

8-16 kantskurna skivor av grillad falukorv (stora som en tändsticksask)

 

Färskost och parmesan

2 msk färskost

2 msk färsk Ricotta

3 msk hackad färsk basilika

4 msk riven parmesan

2 krm fint salt

Svartpeppar från kvarn

2 msk smör och 2 msk olivolja till stekning

 

Tomat/sardelltoppingen

½ dl olivolja

2 fint hackade vitlöksklyftor

1 ½ msk finhackad schalottenlök

2 msk fint hackade sardeller

1 tsk tomatpuré

15 solmogna röda tomater, skållade, skalade, urtagna och tärnade

1 msk hackad färsk timjan

2 msk basilika fint skuren

5 varv på pepparkvarnen

1 tsk socker

1 krm gourmetsalt

 

Gör så här

 

Färskost och parmesan

1. Blanda färskosten och ricottan, basilikan och parmesanosten till en smet, salta och peppra.

2. Lägg ett stort basilikablad på hälften av korvskivorna och toppa med en rejäl klick av ostsmeten.

3. Servera som tilltugg eller en liten förrätt, ät gärna med fingrarna

 

Tomat/sardelltoppingen

1. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull, tillsätt vitlöken, schalottenlöken och sardellerna. Stek i fyra minuter utan att löken tar färg.

2. Tillsätt tomatpurén och sautera ytterligare två minuter.

3. Lägg i tomattärningarna och stek under omröring tills tomaterna kokat ihop. Det tar ca 10 minuter.

4. Blanda örterna och smaka av med salt, socker och peppar. Tänk på att sardellerna är salta.

5. Låt smeten rinna av i en finmaskig sil. Lägg upp resterande korvskivorna och lägg på tomat/sardelltoppingen och servera.

Rökig fäbodfalukorv med en doft av honung

Ingredienser

 

600g Melkers Fäbodfalukorv (skäres först på längden och sedan som halvmånar)

2 dl black eye beans som blötlägges över natten och sedan kokas varsamt i vatten och salt

3 st skållade och skalade tomater

1 st finhackad rödlök

1 st vitlöksklyfta

½- 1 pressad lime

1 – 2 msk honung

1 msk chipotlepuré eller motsvarande rökt barbecue sås

2 msk olivolja

1 litet knippe färsk koriander (skuren grovt)

Salt och peppar

2 st kålrabbi (ca 200g), tourneras och kokas i lättsaltat vatten

Rörsocker

Smör

 

Gör så här

 

1. Fräs vitlök och lök i oljan och tillsätt honung, tomater skuren i små kuber, pressad lime och chipotlepuré, naturligtvis kan man använda torkade chipotle men den ska blötläggas innan.

2. Låt blandningen koka ihop 10-15 minuter. Smaken skall vara lite söt och stark men ändå syrlig.

3. Skär kålrabbin i vackra bitar och koka i vatten. Stek smör och sockra lite mot slutet när kålen börjat få färg.

4. Stek fäbodfalukorven i skivor i pannan utan fett, bönorna, koriander går i och kokas med i slutet.

5. Servera fäbodfalukorven på en bädd av bönor och kålrabbi runt omkring samt den starka rökiga såsen.

Falu Bocca med färsk salvia

Ingredienser

 

4 långa skivor falukorv (skivade på längden 130g styck)

4-8 skivor parmaskinka

12 stora blad salvia

2 dl olivolja

3 dl marsalavin

2 msk fint hackad schalottenlök

3 dl mörk kycklingfond

 

Mörk kycklingfond

4 kg kycklingskrov med krås

25 g smör

2 stora gula lökar i tärningar

1 morot i tärningar

1 grovt skuren purjo (endast det vita)

1 selleristjälk grovt skuren

2 krossade vitlöksklyftor

5 hela vitpepparkorn

1 flaska rött vin

4 liter vatten

1 bouqut garni: 1 lagerblad, 4 st kvistar färsk timjan, 6 stjälkar persilja bundet tillsammans

 

Gör så här

 

1. Täck falukorvsskivorna med parma och fördela salvian jämt över.

2. Hetta upp en stekpanna och stek falukorven med parma och salvian vänt nedåt i pannan. Korven ska stekas så hårt att salvia och parmaskinka fastnar mot korven. Ta upp ur pannan, lägg på heta tallrikar och täck med folie för att hålla varmt.

3. Häll bort överflödigt fett från stekpannan och stek löken utan att den tar färg. Tillsätt marasalavinet och den mörka kycklingfonden. Koka ner till en mörk och kraftig sås.

4. Servera förslagsvis med potatisbollar eller annan potatis och garnera med salviablad och en stor citronklyfta,

 

Mörk kycklingfond

1. Skölj och hugg kycklingskroven i fem centimeter stora bitar. Lägg i en långpanna och rosta i ugn i 45 minuter 160 grader till de fått en starkt gyllenbrun färg.

2. Låt smöret skumma av sig i en stor kastrull och lägg i alla grönsaker, rötter och kryddor. Låt småfräsa på svag värme i tio minuter under omröring.

3. Slå på vinet och lägg i de rostade kycklingbitarna. Häll på vatten så att det täcker alla ingredienser. Sjud försiktigt i en timme, skumma under tiden.

4. Sila fonden och koka ihop tills hälften återstår.

Dalklocka

Ingredienser

700 g Melkers Fäbodfalukorv

200 g morötter

650 g kålrot

800 g rotselleri

40 ml grönsaksbuljong

1 dl grädde

0,5 kg kantareller

50 g smör

Salt

Peppar

8 dl filmjölk

0,5 dl sirap

1 msk bikarbonat

5 dl rågsikt

 

Gör så här

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten och tillsätt buljongen. Koka rotfrukterna mjuka.

  2. Skär under tiden falukorven i skivor som delas på mitten till halvmånar.

  3. Blanda rågsikt och bikarbonat i en bunke. Blanda filmjölk och sirap i en annan bunke och blanda sedan alltsammans till en fast deg.

  4. Kavla ut till runda kakor ca 15cm i diameter och grädda dem i en relativt het stekpanna på spisen.

  5. Smörfräs kantarellerna. Pudra över sockret och låt fräsa länge i en stekpanna på medelstark värme. Krydda med salt och peppar.

  6. När rotfrukterna är mjuka pressas de genom en purépress. Bland i grädden och krydda moset.

  7. Stek falukorvsskivorna, ha inte för hög värme.

  8. Lägg brödet på en tallrik (det kan även serveras på fat) ned en klick rotfruktspuré på.

  9. Lägg falukorvsskivorna i en cirkel ovanpå moset så att det ser ut som en blomma.

  10. Strö över kantarellerna och eventuellt lite lingon.

Kinesisk korv med ingefära

Ingredienser

700g Falukorv från Falun

3 cl sherry

200 g purjolök

1 dl vatten

2,5 msk Tomatpuré

0,5 dl Soya kikkoman

Ingefära, färsk

1 st Paprika, röd

2 tsk Potatismjöl

Sesamolja

Vitpeppar

Salt

Gör så här

 

  1. Blanda soya, sherry och ingefära till en marinad.

  2. Skär korven i stavar och lägg i marinaden.

  3. Strimla purjolök och paprika.

  4. Blanda ihop vatten, buljong, tomatpuré och potatismjöl i en kittel

  5. Fräs grönsakerna i en gryta, slå korven och rör om.

  6. Slå på vattenblandningen under kraftig omrörning, det här tjocknar mycket snabbt,

  7. Smaka av med kryddor och sesamolja.

  8. Servera med ris och sallad.

Kokt falukorv pepparrotssås

Ingredienser

700g Melkers Falukorv original
Spad från rotfrukter

1,5 tsk salt

1 g vitpeppar

40 g pepparrot riven

3 dl mjölk

800 g potatis

200 g morötter

120 g palsternacka

1 lök

60 g smör

1 dl vetemjöl

Gör så här


1. Skala och sätt på potatis och rotfrukter att koka i var sin gryta i lättsaltat vatten

 

Till såsen

1. Smält smör i en gryta och rör ner mjölet

2. Späd med mjölk och spad från grönsakerna, lite i taget under omröring.

3. Låt såsen koka sakta i 3-5min

4. Smaka av med salt och pepparrot

5. Värm korven i lite vatten eller buljong, ev med lagerblad och kryddpeppar

6. Ät med kokt potatis samt de kokta rotfrukterna

Kryddfalu

Ingredienser


700 g Melkers Fäbodfalukorv
2 msk fransk senap

1 kryddnejlika

4 ml mejram

120 g katrinplommon

1 gul lok

Creme fraiche sås
2 dl crenefraiche

2 msk fransk senap

 

Gör så här


1. Dra skinnet av korven och skär på längden ett djupt snitt, inte djupare än att korven håller ihop

2. Fördela senapen i korven tillsammans med kryddorna, katrinplommonen och den finhackade löken

3. Bind ev ihop korven och stek i ugnen ca 20minuter i 225grader

4. Skiva korven och servera med ris eller potatismos och grönsallad

 

Creme fraiche sås

1. Värm creme fraiche och senap under kraftig omrörning

2. OBS! Låt den inte koka, smaka av

3. Serveras fördelaktigt med chutney

Röd falukorv

Ingredienser


700 g Melkers Falukorv från Falun
1 gul lök
1 äpple

4 krm curry
20g margarin
4 tsk vetemjöl
1,5 tsk paprikapulver
1,5 krm salt

1 krm cayennepeppar

2,5 msk tomatpuré

8 cl vatten

1-2 köttbuljongtärning

200g krossade tomater

1dl gräddfil

 

Gör så här


1. Strimla korven, skala och hacka lök och grädde
2. Rör ner mjölet kryddorna, tomatpurén, vattnet, buljongtärningarna och de krossade tomaterna
3. Låt såsen koka i ca 5minutet

4. Rör ner gräddfilen och korven och låt den bli varm

5. Servera med ris och grönsallad

Blommig Falukorv

Ingredienser

     
500 g Melkers Falukorv original
2,5 msk tomatpuré
2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
50 g riven ost
2 msk fransk senap
4 tsk körvel
4 tsk basilika
Salt och peppar

 

Gör så här


1. Gör en röra av tomatpurén, löken och kryddorna

2. Skär korven i skivor och lägg korvskivorna på ett bleck, bred ut röran på korvskivorna och strö riven ost över

3. Stek i ugn i ca 20minuter på 200grader

4. Servera med kokt potatis eller med stuvad vitkål och rårivna morötter.

Köttkorv med pepparrotskräm, rödbets och persiljepotatis

Ingredienser 

 

600g Melkers köttkorv
köttbuljong (kalv) 3 dl

Pepparrotskräm 
2 msk pepparrot riven
1 dl. crème fraiche
1 dl. majonnäs
ca 1 msk. vegetarisk buljong 
salt och peppar 

Persiljepotatis
600 g. Potatis
200 g färska rödbetor.
2 msk. smör 
1 st gul lök
1 kvist finhackad persilja
salt och peppar


Gör så här 

1. Skär köttkorven i skivor och sjud i köttbuljongen ca 5 min.
2. Koka rödbetor med skalet på i vatten ca 45 min. Skala och tärna i cm-kuber. 
3. Blanda pepparrot , cremè fraiche och majonnäs till en kräm och smaka av med lite vegetarisk buljong i pulverform, salt och peppar. 4. Tärna potatisen i cm-kuber och stek det i smör tillsammans med lök i en plateau. Tillsätt lite buljong så det täcker potatisen, låt koka till potatisen är mjuk, tillsätt dom tärnade rödbetorna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i persilja i sista minuten. 

Uppläggning
Lägg köttkorven mitten på tallriken och lägg rödbets och persiljepotatisen kl 11 på tallriken och ”rippla” pepparrotskrämen runt om.

Fläskkorv med rotmos

Ingredienser 

 

600g Melkers fläskkorv
köttbuljong (kalv) 3 dl

Rotmos 

1 stor kålrot

2 morötter

6 medelstora potatisar

5dl vatten eller grönsaksbuljong (tärning + vatten)

salt

5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn

1 - 1 1/2 msk smör eller margarin

svartpeppar

köttbuljong (kalv) 3 dl


Gör så här 

1. Skär fläskkorven i skivor och sjud i köttbuljongen ca 5 min.
2. Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.

3. Koka upp vatten eller buljong, salt och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka i ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.

4. Häll av spadet och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp. Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera med en god senap och om du vill, komplettera med gröna ärtor eller rivna morötter.


Please reload

En klassiker som ligger oss nära hjärtat. Här är de bästa recepten på korv. Allt från husmanskost till det där som särskiljer helg från vardag.