”Assint” av konstnären Peter Johansson, foto Peter Johansson.

Göran Olsson med världens längsta Falukorv, ur Melkers arkiv.

Melkers

familjeföretag i fem generationer 

Under 1500–1600-talet lärde de tyska bergsmännen dalkarlarna att göra korv av köttet. Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun. Av hudarna gjorde man linor medan köttet saltades, röktes och såldes som korv. 

 

Redan under 1800-talet började Anders Melker Olsson, Melkers grundare, att tillverka Falukorv, som den då kallades utanför stadsgränsen. 

 

Femte generationen Olsson driver idag Melkers Chark AB i Falun. Ett företag med stark känsla för tradition och kvalitet. 

 

Sedan den 4e juli 1992 innehar Melkers världsrekord i längsta Falukorven. Den mätte 82,6 meter och vägde 235kg (Guinnes rekordbok, 1994). På bilden syns Göran Melker Olsson. Världsrekordkorven ser ni till vänster i bilden.

Under senare år har vi även bjudit in formgivare och konstnärer att försöka skapa nya sätt att utveckla och presentera våra produkter. Nedan ser ni konstnären Peter Johanssons skisser till hans förslag ”Folkkorven!” som vi hoppas kunna realisera i en snar framtid. Peter Johansson har gjort sig känd både nationellt som internationellt för att skapa bilder av det nya Sverige genom att exempelvis använda korven som en symbol för både tradition, lokal yra och sexuell frustration, dock inte alltid med lokalbefolkningens kärlek och jubel.

FSSC- certifikat

Peter Johansson

Skisser av konstnär Peter Johansson och digitalt arbete av Per Johnsson